Roosenboom Water- en bouwtechniek

Een tuin in topconditie met beregening van Rowabo

In een mooie tuin kan het lastig zijn om ervoor te zorgen dat alle bomen en planten op de juiste momenten de juiste hoeveelheid water krijgen. U wil geen water verspillen, maar tegelijkertijd voorkomen dat de planten en bloemen in de tuin verdorren tijdens warme zomerweken. Ook als u even niet aanwezig bent is het prettig als de tuin voldoende water krijgt. De beregeningssystemen van Rowabo zorgen hiervoor.

 

Met een beregeningssysteem van Rowabo is uw tuin altijd in topconditie en u hoeft zelf niet met een gieter of tuinslang de tuin in. Wilt u zelf de controle houden en bepalen wanneer u de beregening (handmatig) inzet, wilt u meer gemak en kiest u voor bediening met een app, of wilt u de beregening automatisch laten verlopen? Bij Rowabo is alles mogelijk.

 

Rowabo gaat bij het maken van een beregeningsplan uit van de situatie in uw tuin en past het plan aan op de begroeiing in uw tuin, de stand van de zon, schaduwplekken, et cetera. Het plan past zo volledig bij uw tuin en uw wensen en zorgt voor een optimale conditie van de planten, grassen en bomen in uw tuin.

Niet alleen heeft uw tuin profijt van een goed beregeningssysteem, ook de waterrekening zal omlaag gaan. U sproeit namelijk niet meer teveel of als het niet nodig is, maar enkel nog waar en wanneer het nodig is.

 

Het maakt voor ons niet uit of u al een aangelegde tuin heeft, of dat de tuin nog aangelegd moet worden. Ook in aangelegde tuinen kunnen wij beregening aanleggen, terwijl de tuin intact blijft.

Voor iedere tuin, groot of klein, maakt Rowabo een beregeningssysteem op maat.

Duurzame beregening van daktuinen

Daktuinen zijn er in vele soorten en maten, zoals sedumdaken, lavendeldaken en grasdaken. Bij de aanleg van een daktuin is het verstandig om de beregeningsinstallatie direct in te laten bouwen. Rowabo denkt dan graag mee over de beste en meest efficiënte oplossing voor uw daktuin.
Is er al een daktuin aanwezig op uw pand, maar is daar geen beregening ingebouwd? Ook dan is het mogelijk om alsnog een systeem in te bouwen, zonder uw daktuin te beschadigen, en zo te zorgen voor de optimale conditie van uw dakbedekking.
Ook het upgraden van een bestaand bewateringssysteem behoort tot de mogelijkheden en we komen graag langs om te bekijken wat in uw situatie het beste past.

De beregening van een daktuin is niet voor alle situaties hetzelfde. In sommige gevallen zijn druppelleidingen ideaal, soms is een beregeningsmat een betere uitkomst, of wellicht past een sproeisysteem of een combinatie van methodes beter bij uw daktuin. Ook hebben sommige delen van uw daktuin meer water nodig dan andere delen, of wellicht op verschillende tijden of dagen in de week. Rowabo weet precies welk systeem geschikt is voor welke daktuin en hoe de tuin in optimale conditie kan worden gehouden. We geven u graag een professioneel advies.

Rowabo kan uw daktuin ook duurzaam beregenen. Dit doen wij door in uw tuin een waterput te slaan. U pompt op deze manier zelf water op uit de grond, zodat u voor de beregening geen gebruik hoeft te maken van drinkwater. Een waterput klinkt als een groot project, maar is eigenlijk niet meer dan een klein kraantje dat tot diep in de grond wordt aangebracht en grondwater omhoog pompt.

U kunt er bij een daktuin voor kiezen om de regie over de beregening zelf in de hand te houden, bijvoorbeeld handmatig of door middel van een app, maar u kunt ook kiezen voor een volledig geautomatiseerd systeem.
Wat uw daktuin ook nodig heeft, of uw daktuin er al ligt of nog aangelegd moet worden, Rowabo voorziet uw daktuin van de beregening die hij nodig heeft.

Onopvallende beregening van parken

Een mooi aangelegd park houdt u graag in goede conditie, zonder daarvoor overbodige moeite te hoeven doen. Daarnaast is het in een (openbaar) park belangrijk dat de beregeningsinstallatie bestand is tegen een stootje en wellicht zelfs tegen vandalisme.

Een beregeningsinstallatie installeren in een park is het gemakkelijkst als het park nog aangelegd moet worden. Samen met de tuin- of landschapsarchitect kan Rowabo dan een plan maken voor een optimale beregening van het gehele park. Is het park al aangelegd? Ook dan kunnen wij zorgen voor de installatie die de begroeiing in het park in optimale conditie houdt.

Natuurlijk is het uitbreiden of aanpassen van een bestaande sproei-installatie ook een mogelijkheid.

De meest gebruikte sproeiers in een park zijn sproeiers die u normaal gesproken boven de grond niet ziet. Wanneer er gesproeid moet worden, komen deze sproeiers tevoorschijn en doen hun werk. Dit zorgt er niet alleen voor dat bezoekers niet over de sproeiers struikelen, maar maakt ze ook minder kwetsbaar voor beschadiging en diefstal.

Om het park te beregenen kunnen we de installaties natuurlijk aansluiten op de waterleidingen, maar wellicht is het nog mooier om te zorgen voor een duurzame beregening van het park door een of meerdere waterbronnen te slaan in het park. Op deze manier wordt voor de beregening gebruikt gemaakt van grondwater. Dit scheelt niet alleen in de waterrekening, maar ontziet ook de drinkwatervoorziening in de steeds warmer wordende zomers.

Het slaan van een waterbron kan Rowabo natuurlijk ook voor u verzorgen en wij sluiten daarna de beregening aan op deze natuurlijke bron. Wij boren daarbij door verschillende dieptes in de grond en zorgen ervoor dat het water wordt gewonnen uit een laag die daarvoor het meest geschikt is.

 

Voor een advies op maat gaat Rowabo graag met u om de tafel zitten. Hoe groot of klein uw park ook is, wij zorgen voor een optimale beregening en een park dat 365 dagen per jaar in optimale conditie is.

Topprestaties op een goed beregend sportveld

Voor de beste sportprestaties is een goede ondergrond noodzakelijk. Een voetballer maakt geen mooie sliding op een verdorde grasmat en een hockeybal rolt niet fijn over een veld met kuilen door de droogte. Bovendien zorgt een goede ondergrond voor minder sportblessures en meer sportplezier.

Sportvelden komen in diverse soorten en maten. Zo zijn er de grasvelden waar op gevoetbald en gehockeyd wordt, maar denk bijvoorbeeld ook aan honkbalvelden, gravelbanen voor tennis, atletiekbanen en (motor)crossbanen. Al deze sportvelden vragen een andere aanpak wanneer het gaat om beregening en Rowabo is er om uw sportveld in optimale conditie te brengen en houden.

Door uw sportveld te voorzien van een beregeningsinstallatie, kunt u het gehele jaar door op het veld blijven sporten en blijft de grasmat het gehele jaar groen. Ook gravelbanen zijn gebaat bij een goed afgestelde beregeningsinstallatie. Wanneer de vochtigheid van het gravel op het juiste peil blijft, zorgt dit voor de juiste grip voor de sporters en zo min mogelijk stof.

Ieder sportveld is anders en ieder veld, of het nu bestaat uit gras, zand, gravel of een combinatie daarvan, heeft een eigen plan van aanpak nodig. Zo ligt bijvoorbeeld ieder veld op een andere plek, met andere invloeden van schaduw en zon en wordt niet ieder veld even intensief gebruikt. Al deze factoren zorgen ervoor dat ieder veld alleen mooi blijft met een beregeningsplan dat past bij het sportveld.

Rowabo zorgt ervoor dat bij uw sportveld de juiste installatie wordt aangelegd, natuurlijk zonder schade aan het sportveld zelf. Daarnaast kunt u zelf kiezen in hoeverre u de beregening zelf wil kunnen sturen, of aan ons uit handen wil geven. Samen met u maken wij een plan van aanpak dat ervoor zorgt dat uw sporters het gehele jaar kunnen sporten, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de beregening van uw sportvelden.

Verminder stofvorming in rijbakken met de juiste beregening

In veel rijbakken is stofvorming een probleem. Door intensief gebruik van de bak droogt de ondergrond uit en zorgt daardoor voor veel stof in de lucht. Dit is voor zowel de ruiter, het paard als de toeschouwer niet gezond. In een rijbak is het belangrijk dat de trainingsbodem juist stabiel is en er niet teveel stof in de lucht hangt. Dit geldt voor zowel binnen- als buitenbakken.

Een juist beregende rijbodem heeft een langere levensduur en zorgt voor betere prestaties van paarden en ruiters. Bovendien zorgt de juiste ondergrond voor minder blessures bij de paarden en pony’s. Rowabo heeft jarenlange ervaring en zorgt ervoor dat zowel de rijbak binnen als buiten voorzien wordt van een beregeningssysteem dat voldoet aan de eisen van uw manege.

Wanneer u kiest voor beregening van Rowabo, dan komen we bij u langs om een beregeningsplan op te stellen. We bekijken de situatie op uw manege of uw privéterrein en bespreken daarbij uw wensen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een volledig automatisch systeem, maar u kunt ook kiezen voor een systeem dat u bijvoorbeeld manueel inschakelt wanneer dat nodig is. Ook is de gebruiksintensiteit van uw rijbak van belang en natuurlijk de ligging en bijvoorbeeld invloeden van het weer.

Zoals u ziet bieden wij bij Rowabo beregening op maat, zodat uw rijbak altijd in topconditie is.

Beregeningsoplossingen voor land- en tuinbouw

Gewassen groeien onder invloed van energie, lucht en water. De energie krijgen gewassen veelal van de zon, lucht is een gegeven en voor een beregening die precies bij de groei van uw gewassen past, zorgt Rowabo. Wij zijn al jarenlang actief in het ontwerpen en aanleggen van beregeningsinstallaties voor land- en tuinbouw en stellen ook voor uw bedrijf het ideale plan op.

Bij het ontwerp van een beregeningsinstallatie zijn wij altijd op zoek naar een manier om uw gewassen zo goed mogelijk te laten groeien. In de akkerbouw zorgen we ervoor dat uw gewassen zo goed mogelijk groeien, in de fruitteelt zorgen wij voor water in tijden van droogte en in koudere tijden zorgen wij voor nachtvorstbestrijding. Welke vorm van beregening u ook nodig heeft, Rowabo zorgt voor het ontwerp, de installatie en het onderhoud.

Rowabo is dealer van het merk Idrofoglia Italië. Dit merk produceert regenhaspels voor land- en tuinbouw. Het is van belang om voor uw bedrijf de juiste haspel te kiezen, van goede kwaliteit, die voldoet aan de eisen van uw gewassen. Rowabo helpt niet alleen in het maken van de juiste keuze, maar zorgt er zelfs voor dat deze haspels geïmporteerd worden in Nederland.

In tijden van grote droogte kan het in Nederland voorkomen dat de land- en tuinbouwers wordt verboden oppervlaktewater te onttrekken. Natuurlijk is dit zeer ongewenst voor uw gewassen en wilt u, zeker in de warme zomers, blijven beregenen. De oplossing kan liggen in het slaan van een of meerdere waterputten.

Door het slaan van een waterput kan grondwater worden opgepompt uit een geschikte laag in de bodem. Uiteraard doet Rowabo eerst gedegen onderzoek naar de kwaliteit van de verschillende bodemlagen om water te kunnen putten uit de juiste bodemlaag. Op deze manier kunt u, ook bij een onttrekkingsverbod op oppervlaktewater, uw gewassen blijven beregenen.

Wanneer u op zoek bent naar een totaaloplossing voor de beregening van uw gewassen – van het slaan van een put, tot een geautomatiseerde bediening van uw beregeningsinstallatie – dan bent u bij Rowabo aan het juiste adres. Wij komen graag naar u toe om een offerte op maat op te stellen.

Optimale groei in uw kwekerij met beregening van Rowabo

Of uw bedrijf nu gespecialiseerd is in bloemen, planten of bomen, Rowabo zorgt voor de ideale beregening in uw kwekerij. Bijna iedere kwekerij gebruikt jaarlijks vele liters water om (tuin)planten, bloemen en bijvoorbeeld bomen zo optimaal mogelijk te laten groeien. De juiste beregening kan niet alleen zorgen voor optimale groei, maar ook voor optimaal watergebruik.

Wanneer u Rowabo inschakelt voor het maken van een beregeningsplan voor uw kwekerij, dan kunt u ervan uit gaan dat wij uw beregeningssysteem zo optimaal mogelijk ontwerpen en installeren. Veel tevreden kwekers gingen u al voor.

Hoewel er in Nederland voorheen weinig boomkwekers waren met een beregeningsinstallatie, is deze behoefte aan beregening in de laatste jaren flink toegenomen. De oorzaak van deze vraag is de toenemende hitte en droogte tijdens de afgelopen Nederlandse zomers. Druppelirrigatie wordt steeds vaker toegepast in de boomkwekerij en natuurlijk kunt u hiervoor ook bij Rowabo terecht. Samen met u stellen wij een beregeningsplan op dat voldoet aan de eisen van uw kwekerij.

Natuurlijk is beregening ook mogelijk voor particulieren die kweken als hobby en juist op zoek zijn naar een kleinschalige vorm van beregening. Rowabo zorgt voor zowel de grote als kleine kweker voor een beregeningsoplossing op maat.

Beregeningsoplossingen in de industrie

In diverse takken van industrie komt tijdens productieprocessen veel stof vrij. Deze stofdeeltjes blijven vaak hangen in de fabriekshal, maar bijvoorbeeld ook op het bedrijfsterrein of in de omgeving. Om gezondheidsklachten bij uw medewerkers en in de omgeving te voorkomen, kan het plaatsen van een beregeningsinstallatie een passende oplossing zijn.

Het voorkomen en bestrijden van stof in de industrie kan op verschillende manieren. Zo kan het stof met beregening al bij de bron bestreden worden. Soms is dit echter niet mogelijk en heeft uw bedrijf meer baat bij bijvoorbeeld een nevelinstallatie die ervoor zorgt dat stof uit de lucht sneller neerdaalt. Buiten kunnen onder andere een pomp en sproeiers ingezet worden en zo zijn de mogelijkheden legio.

Bij het opstellen van een beregeningsplan in de industrie is het van belang om rekening te houden met uw personeel en uw werkzaamheden. Beiden moeten ongestoord door kunnen gaan. Vanzelfsprekend nemen wij deze aspecten mee in het beregeningsplan dat we naar aanleiding van uw wensen en situatie opstellen.

Voor een beregeningsinstallatie op maat komen wij graag langs om een kijkje te nemen in uw bedrijf. We bekijken dan hoe we beregening op maat in kunnen zetten om de werkomgeving voor u en uw medewerkers te optimaliseren.